Jag hade gått på flygplanet i El Salvadors huvudstad San Salvador och var nu på väg norrut. Det hade inte varit trångt när vi skulle gå ombord, faktiskt var vi endast tre passagerare allt i allt. Förutom jag var det endast en mörkhyad kvinna och dito man, dock inte ett par, som efter mellanlandning skulle vidare till Houston, Texas. Det var så gott som tomt inne i kabinen i planet, som säkert hade plats för 250 personer. Besättningen, som var på mycket gott humör, hade satt på sig tomtehuvor på huvudet och skämtade. När jag smakade på min whisky sände jag en tanke hem till Sverige.

När vi kommit en bit på väg fick jag tillåtelse att gå fram till cockpit och prata med piloterna. Jag såg ut över den frodiga centralamerikanska djungeln där nere. Förmodligen var vi nu någonstans över den mytiska mayastaden Copán. "Till vänster har vi Guatemala och till höger Honduras", sade en av piloterna. Jag kände mig full av förväntan och visste att nu skulle äventyret börja. Jag var på väg till Belize, Centralamerika, för att jobba där i två år. Det var på eftermiddagen, julafton 1991.   

Mayas länder i Centralamerika och sydöstra Mexiko.

Under två år arbetade jag som Field Officer för FN:s Flyktingkommisariat (UNHCR) i Belize. I detta lilla karibiska land (stort som Småland) med mindre är 200 000 invånare, fanns det ännu vid denna tid c:a 30 000 personer som betecknades som "utlandsfödda". En stor del av dessa var politiska flyktingar; många hade flytt från repressionens Guatemala och inbördeskriget i El Salvador. Det var med dessa flyktingar jag skulle arbeta.

Som "mannen på fältet" var det bl a min uppgift att vara förbindelselänken mellan flyktingarna som bodde utspridda på landsbygden och  vårt lilla kontor i den nya huvudstaden Belmopan. Under dessa två år reste jag med min pick-up kors och tvärs i landet ett flertal gånger. Jag reste nog närmare 200 dagar om året och när jag avslutade min landsomfattande studie om flyktingarnas situation hade jag så gott som besökt alla byar och städer i landet. De sista 18 månaderna av mitt arbete följde min sambo med mig, María de Lourdes. Mina två år i Belize var förmodligen de bästa i mitt liv. 

Palenque, Chiapas, Mexiko.

Jag kom därför att känna landet utan och innan. Belize är ett mycket intressant land, multietniskt och mångkulturellt. Trots en liten befolkningsmängd har landet åtta olika etniska grupper med sina egna språk och kulturer. Jag fick också upp ögonen för den fantastiska mayakulturen som funnits i landet för omkring tusen år sedan - deras ättlingar lever kvar i landet. Efterhand utvidgade jag mina resor till de andra länderna i regionen för att lära känna mer.

Intresset för mayakulturen har stått sig och fördjupats. Efter tiden i Belize kom jag att bo i Mexiko i fyra år och ofta besökte vi naturligtvis södra Mexiko. Efter en mer stadigvarande hemkomst till Sverige för omkring nio år sedan, har vi fortsatt att resa till Mexiko varje år för att leva där under flera månader.
 

Agua Clara, Chiapas, Mexiko

Mayakulturen: Panorama och Stigar

Allt som jag har inhämtat om denna storartade kultur har jag sammanställt i ett 200-sidigt manus som jag kallat Mayas Länder - Panorama och Stigar. Kapitelindelningen är följande:

Del I.       Panorama: mayas av igår och av idag

      I.      Den antika mayakulturens uppgång och förfall
      I.1.1  Mayas förhistoria
      I.1.2  Tidsöversikt
      I.1.3  Social organisation
      I.1.4  Arkitektur
      I.1.5  Konst
      I.1.6  Jordbruk och handel
      I.1.7  Språk och skrivsätt
      I.1.8  Matematik
      I.1.9  Kalendrar
      I.1.10 Astronomi
      I.1.11 Religion
      I.1.12 Ceremonier och offer
      I.1.13 Pelotaspelet
      I.1.14 Mayas dagliga liv
      I.1.15 Kläder och smycken
      I.1.16 Summering / Utmärkande drag
      I.1.17 Mayakulturens förfall
 

      I.2     Spanjorernas ankomst
      I.2.1   Européerna kommer
      I.2.2   De första mestiserna
      I.2.3   Inkräktarna närmar sig
      I.2.4   Erövring och kolonialisering
      I.2.5   Evangelisering
      I.2.6   Koloniala städer och Kastkrig
      I.2.7   De första utforskarna
      I.2.8   Aspekter i forskningen
      I.2.9   La conquista: en personlig åsikt
 

      I.3      Mayas av idag
      I.3.1   Det spanska inflytandet
      I.3.2   Etniska grupper
      I.3.3   Bostäder, kläder, mat
      I.3.4   Hantverk och kommers
      I.3.5   Religion och fester
      I.3.6   Mayas natur

Del II.       Stigar: Dagens politiska enheter

       II.1    Belize - Vänligt och oförstört
       II.2    El Salvador - Majestätiska vulkaner, flodmynningar och badstränder
       II.3    Guatemala - Den vårliga regnbågens land
       II.4    Honduras - Fascinerande natur och undervattensvärld
       II.5    Campeche - Mexkos gömda skatt
       II.6    Chiapas - Imponerande kultur och magnifik natur
       II.7    Quintana Roo - Den fantastiska karibiska kusten
       II.8    Tabasco - Tropiskt, fuktigt, alltid grönt
       II.9    Yucatán - Solens och legendernas land

Väggmålningar i Bonampak.

Mayastaden Bonampak, Chiapas, Mexiko.