KÖP MINA E-BÖCKER! Meddela mig!

Skicka ett mejl till mig om vilken e-bok du vill köpa (lblomberg@swipnet.se) eller skicka SMS och swisha beloppet till tel nr 070-229 26 15 så sänder jag den till dig på din mejladress.

e-bok: Tequila, mezcal och pulque. Det genuint mex

Pris: 150,00 SEK
Tequila, mezcal och pulque är de viktigaste dryckerna i Mexiko. De är alla nära förbundna med landets kultur och uttryck; i fallet pulque till och med före den förkoloniala tiden. Dryckerna görs av olika sorters agave och tequila och mezcal är mycket populära i Mexiko och i utlandet. Efterfrågan på de destillerade mexikanska dryckerna är stor och de konsumeras av alla socialgrupper tack vare den stora variationen som finns i pris och presentation. För författaren har det varit som att förverkliga en gammal dröm att skriva denna dokumentära bok. Boken vill inte förespråka ett ökat drickande av alkohol, utan bör hellre ses som en hyllning av den mexikanska kulturen sett från en utlännings synpunkt. Den berättar om myter, legender och magueyens gudinnor, tequilans historia och mezcalens, tequilans boom, mariachin, filmen, cantinan, odling av agave, jäsning och destillering, olika typer av tequila och mezcal, ursprungsbeteckningen, provsmakning och mycket annat. Skildrinngen i boken ger ett brett historiskt panorama om tequila, mezcal och pulque och gör en resa från den förspanska tiden fram till våra dagar, allt skrivet med kunskap och humor. När nu boken kommer ut i Sverige som e-bok – 16 år efter den första publiceringen i Mexiko – är det i en än mer fullständig och aktualiserad version.

e-bok: Mayas länder. Panorama och stigar

Pris: 130,00 SEK
Boken handlar om den fascinerande mayakulturen och platserna där den utvecklades i södra Mexiko och Centralamerika. Det var där i de tropiska djunglerna som mayas byggde sina stads-stater, reste sina pyramider och ceremoniella centra som kan ses än idag. Där genomförde prästerna sina religiösa ritualer och mayafolket dyrkade alla sina gudar. Man utvecklade sin konst, arkitektur, astronomi och matematik, men det var också där man krigade mot sina grannar för att offra dem till gudarna. Men vilka var de och var kom de ifrån? Var de fredliga himlaskådare, vetenskapsmän eller låg de ständigt i krig med varandra? Mayacivilisationen når sin höjdpunkt i lågländerna omkring 900-talet, men lever vidare ytterligare några sekel på den torra Yucatanhalvön i Mexiko för att till slut försvinna även där. Det sker strax före spanjorernas ankomst till Amerika. Detta har kallats kulturens kollaps och det har spekulerats mycket över orsakerna, men ännu har man inte kunnat lösa mysteriet fullt ut. Den första delen av boken är ett panorama över mayas av igår och av idag. I sektionen över den antika mayakulturens uppgång och förfall tar vi bl.a. upp – utöver det redan nämnda – mayas historia, kalendrar, religion, ceremonier, dagliga liv, karaktäristiska drag och orsakerna till civilisationens sönderfall. Där behandlas också den spanska erövringen och koloniseringen, de första mestiserna, det s.k. Kastkriget och de första utforskarna som på 1800-talet fann de övervuxna djungelstäderna. Mayas av idag berör det spanska inflytandet, de etniska mayagrupperna, bostäder och mat, hantverk, religion och fester och lite annat. Den andra delen av boken är mayas stigar, natur och geografi. Det är en detaljerad beskrivning av deras länder i Centralamerika: det vänliga och oförstörda Belize, de majestätiska vulkanerna, flodmynningarna och playorna i El Salvador, den vårliga regnbågens land som är Guatemala, och den vackra naturen och undervattensvärlden i Honduras. Där finns även den mexikanska delen av mayas värld: den gömda skatten Campeche, den imponerande kulturen och magnifika naturen i Chiapas, den fantastiska kusten i Quintana Roo, det tropiska, fuktiga och alltid gröna Tabasco, samt solens och legendernas land, Yucatan. Mayas länder vänder sig till dig som vill få en saklig introduktion till denna fängslande kultur, och till dig som vill resa och lära känna en mycket intressant region.

e-bok: En karibisk upplevelse. Rapport från Belize

Pris: 90,00 SEK
En svensk man kommer till ett litet karibiskt land i Centralamerika som är okänt för de flesta, Belize. Han ska arbeta med flyktingarna och får de bästa åren i sitt liv när tillvaron är meningsfull. Tidigare hade han känt sig besviken och ratad på den svenska arbetsmarknaden för att vara för ”gammal”. Han blir förtjust i det tropiska landet som han beskiver i detalj för dem som vill resa dit. Han får också en ny kärlek i form av en mexikansk kvinna, intelligent och radikal. De reser i hela Belize och gör avstickare till intressanta platser i regionen. Samtidigt glömmer de inte orsaken till varför de är där: att försöka ge sitt bidrag till att flyktingarnas situation förbättras.

e-bok: Från bärsärk till EU-medborgare. Svensk alk

Pris: 90,00 SEK
Från bärsärk till EU-medborgare Svensk alkoholhistoria under tusen är I boken tar man ett helhetsgrepp om alkoholens historia i landet under mer än ett millenium. Beskrivningen spänner över svenskens förhållande till mjöd och öl, det tidiga vinet och brännvinets uppkomst till husbehovsbränningen, nykterhetsrörelsens framväxt, brännvinsbolagen, över motboken, monopolet och den ”fria” försäljningen fram till succén med Absolut Vodka och tiden efter EU-inträdet. Här finns också hembränning, smuggling och mer eller mindre legal införsel. Alkoholhistorian i Sverige skildras sakligt, objektivt och nyktert. Tyngdpunkten ligger på tiden från vikingarna till millennieskiftet. Det är ett kärt ämne för några, känsligt för andra och ibland kontroversiellt i vårt svenska komplexa förhållandet till alkoholen. Berättelsen kryddas med tidsenliga och fyndiga citat som belyser utvecklingen. Boken avslutas med ett kapitel om den svenska alkoholmodellen. Kanske är det dags att få lite nya tankar om alkoholen i Sverige och om Systembolaget? Eller är det till och med tid för förändring?

e-bok: Misären i diktaturens Chile 1973-1987

Pris: 1,00 SEK
Efter sin blodiga militärkupp i Chile 1973 införde general Pinochet en nyliberal ekonomisk politik. Repressionen, brotten mot de mänskliga rättigheterna och förföljelserna av oliktänkande och oppositionella fortsatte. I praktiken införde man en polisstat där de fria marknadskrafterna släpptes helt lösa, garanterade av soldaternas bajonetter. Ett demokratiskt samhälle skulle aldrig ha infört ett ultraliberalt ekonomiskt system som så uppenbart försämrade levnadsvillkoren för de breda folkgrupperna. Detta är berättelsen om hur de allra fattigaste drabbas hårdast mitt i den värsta diktaturen. Arbetslösheten når nya rekordnivåer, priserna stiger, reallönerna holkas ur och inkomstskillnaderna och ojämlikheten ökar kraftigt. Sjuk- och hälsovården försämras, bostadsbristen stiger och lärare avskedas. Plånboken bestämmer vilken vård chilenarna kan få – inte behovet. Man förlorar de gemensamma värderingarna i samhället och könsrollerna ändras. Nöden bara växer i kåkstäderna runt Santiago och i kolgruvedistriktet i söder. Samtidigt kämpar de allra fattigaste för sin överlevnad och sin värdighet och vill inte släppa hoppet om en bättre framtid.